måndag 7 december 2015

Matspjelkningen

Först när man tuggar maten så blandas den med saliv som gör det lättare att svälja. När du sväljer maten så åker den igenom matstrupen och landar i magsäcken.

I magsäcken blandas maten med magsaft. Magsaften tar upp proteinerna i maten för att proteiner är bra för musklerna. Magsaften dödar en del bakterier också. Maten stannar i magsäcken i ungefär 3 timmar.

Maten knådas vidare till tunntarmen den är 6-10 meter lång.
Tunntarmens viktigaste uppgift är att suga upp näring på insidan av tarmen sitter det massa tarmludd. I tarmluddet finns det små tunna blodkärl. Näringen i maten tar sig igenom och kommer in i blodet.

I tjocktarmen sugs vatten upp och maten har blivit avföring. Tjocktarmen skickar vidare bajset till ändtarmen.

Till ändtarmen kommer allt som kroppen inte behöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar